Blacksmith gitaar- en bassnaren

KOOPGIDS: Welke Martin snaren kies ik voor mijn akoestische gitaar?

KOOPGIDS: Welke Martin snaren kies ik voor mijn akoestische gitaar?

Martin Guitar maakt een breed scala aan snaren voor akoestische gitaren. Snaren zijn iets heel persoonlijk, waarbij het speelgevoel en de sound die ze opleveren voor iedereen een andere individuele ervaring geven. Deze gids hebben we samengesteld om je te helpen met het kiezen van de juiste Martin akoestische gitaarsnaren voor jouw speelstijl en jouw instrument.

VERSCHILLENDE LEGERINGEN

In de wereld van akoestische gitaarsnaren bestaan er, net zoals bij elektrische gitaarsnaren, verschillende types legeringen die gebruikt worden. Martin maakt gebruik van 4 verschillende types.

80/20 Bronze

De naam doet al veel vermoeden, deze legering bestaat voor 80% uit koper en voor 20% uit zink. 80/20 bronze snaren werden in de jaren ’30 van de vorige eeuw uitgevonden door John D’addario & John D’angelico. Beiden waren op zoek naar een goedkoper alternatief voor Monel snaren aangezien Monel snaren in die tijd prijzig waren om te produceren. Uiteindelijk kwamen ze uit bij deze legering. Tot half jaren ’70 waren dit de meest populaire snaren voor akoestische gitaar.

80/20 bronze snaren hebben zeer uitgesproken hoge en lage tonen, de middentonen worden wat afgezwakt. Deze type snaren worden vaak gebruikt voor dreadnought gitaren of door gitaristen die op zoek zijn naar een heldere klank met voldoende laag. Tot op vandaag zijn akoestische gitaarsnaren in 80/20 bronze één van de populairste types die er bestaan.

92/8 Phosphor Bronze

Deze legering bestaat voor 92% uit koper, voor 8% uit tin en ook een heel klein beetje fosfor waardoor deze snaren hun typische kleur verkrijgen. Dit type snaren werd in 1974 door D’addario uitgebracht omdat ze op zoek waren naar snaren die langer meegingen dan 80/20 bronze.

92/8 phosphor bronze snaren klinken donkerder en iets voller dan de andere types en hebben een meer uitgesproken midden. Door de tin en de fosfor die in deze snaren verwerkt zit gaan ze ook iets langer mee dan 80/20 bronze snaren. Tot op vandaag zijn akoestische gitaarsnaren in 92/8 phosphor bronze de populairste snaren voor akoestische gitaar.

Monel

Deze legering is een mix van grotendeels nikkel en koper. Van deze legering werden de allereerste echte akoestische gitaarsnaren gemaakt. Eind jaren 1800 was men op zoek naar snaren die luider klonken en langer meegingen dan de snaren die toen bestonden (voornamelijk snaren gemaakt uit ingewanden van dieren – gut strings). In 1901 kwam ‘The International Nickel Company’ uit de Verenigde Staten met deze legering op de markt en werden er snaren van gemaakt. Dit type legering is genoemd naar de toenmalige directeur van het bedrijf, Ambrose Monell. Omdat een patent in die tijd geen persoonsnaam mocht bevatten besloten ze de legering de

naam ‘Monel’ te geven.
Monelsnaren werden gedurende een lange tijd niet meer geproduceerd, maar een aantal jaren geleden besloot Martin ze opnieuw te produceren en met succes! Ze blijken een brede fanbase te hebben en populair te zijn onder heel wat gitaristen.

Klankgewijs klinken Monelsnaren veel warmer en natuurlijker dan ieder ander type akoestische gitaarsnaren. Omdat ze voornamelijk uit nikkel en koper bestaan gaan ze van nature uit ook een heel stuk langer mee dan andere types snaren. Qua uiterlijk zien deze er snaren anders uit dan we gewoon zijn voor akoestische gitaarsnaren. Doordat de snaren grotendeels uit nikkel bestaan zien ze eruit als elektrische gitaarsnaren. Maar schrik niet, ze zijn weldegelijk bedoeld voor op een akoestische gitaar.

Titanium Core

Titanium Core snaren zijn snaren die door Martin uitgevonden zijn en enkel bij hen verkrijgbaar zijn. Deze snaren bestaan uit een titanium kerndraad en worden omwonden met pure nikkel staaldraad. De titanium kerndraad bij deze snaren is rond terwijl die bij alle andere types snaren zeshoekig is, dit

zorgt ervoor dat deze snaren een heel stuk flexibeler zijn dan andere type snaren. De titanium kerndraad zorgt er ook voor dat deze snaren een ongelofelijke stemvastheid hebben, ze houden hun stemming veel beter vast dan andere types snaren waardoor ze bij het benden van de snaren niet ontstemmen en vals gaan klinken. Dankzij het gebruik van titanium en pure nikkel voor de omwonden snaren zijn deze van nature vuilafstotend. Voor de niet omwonden snaren gebruikt Martin roestvrij staal dat cryogeen behandeld is waardoor deze niet omwonden snaren een betere bescherming krijgen tegen vocht en vuil van buitenaf. De cryogene behandeling zorgt er ook voor dat de niet omwonden snaren helderder klinken, flexibeler zijn en comfortabeler te spelen.

De Titanium Core snaren zijn iets helderder dan een standaard set phosphor bronze snaren. Ze hebben een warm en rijk midden- en laagbereik. Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen voor iedere speelstijl gebruikt worden. Deze snaren zien er net zoals Monel snaren uit als snaren voor een elektrische gitaar.

VERGELIJKING MARTIN AKOESTISCHE GITAARSNAREN

De akoestische gitaarsnaren van Martin zijn er in een aantal verschillende variaties en in een aantal verschillende diktes. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende types akoestische

Authentic Acoustic SP

Deze snaren zijn de populairste van alle akoestische Martin snaren. De kerndraad en de niet omwonden snaren krijgen een klein laagje tin over zich heen zodat ze vuil en vocht afstoten. De wikkeldraad die gebruikt wordt is van de hoogste kwaliteit. Deze snaren geven je een uitstekende stemvastheid, geweldige bespeelbaarheid en zijn vuil- en waterafstotend. Deze snaren zijn beschikbaar in 80/20 bronze en in 92/8 phosphor bronze.

Authentic Acoustic Marquis Silked

De Marquis Silked snaren vertrekken als basis vanuit de Authentic Acoustic SP snaren, de kerndraad en wikkeldraad is net dezelfde én ze krijgen ook een klein laagje tin over zich heen zodat ze vuil en vocht afstoten. Wat deze snaren speciaal maakt is de zijden wikkeling die rond het einde van iedere snaar gewikkeld is. De zijden wikkeling zorgt ervoor dat de brug en brugplaat van de gitaar een extra bescherming krijgen tijdens het spelen, ideaal voor vintage gitaren of als je je gitaar in de best mogelijke conditie wil houden. Net zoals de Authentic Acoustic SP snaren zijn deze ook beschikbaar in 80/20 bronze en in 92/8 phosphor bronze.

Authentic Acoustic Treated Lifespan 2.0

Deze snaren hebben een behandeling ondergaan die gepatenteerd is door Martin waardoor de kerndraad en de wikkeldraad van de snaren langer meegaan. Met deze behandeling zorgt Martin ervoor dat je snaren hebt die zo lang meegaan als gecoate snaren, maar die wel blijven aanvoelen en klinken als gewone snaren. Deze snaren zijn dus niet gecoat, maar wel behandeld om langer mee te gaan. Daarnaast krijgen de kerndraad en de niet omwonden snaren een klein laagje tin over zich heen zodat ze extra vuil en vocht afstoten. Dankzij de behandeling die de snaren krijgen worden ze iets makkelijker te bespelen, ze zorgen voor een soepele speelervaring en verminderen vingermoeheid. Net zoals de Authentic Acoustic SP en de Marquis Silked snaren zijn deze ook beschikbaar in 80/20 bronze en in 92/8 phosphor bronze.

Authentic Acoustic Flexible Core

De Flexible Core snaren vertrekken als basis vanuit de Authentic Acoustic SP snaren, de kerndraad en wikkeldraad is net dezelfde én ze krijgen ook een klein laagje tin over zich heen zodat ze vuil en vocht afstoten. Deze Flexible Core snaren zijn uniek omdat ze een dunnere kerndraad hebben en een dikkere wikkeldraad waardoor ze een stuk flexibeler zijn dan eender welke andere akoestische gitaarsnaar. Deze snaren verminderen vingermoeheid en zijn dus ideaal voor zowel beginners als voor gitaristen die zonder plectrum spelen of graag bendings maken. Qua klank krijg je de typische Martin Authentic Acoustic sound aangevuld met een makkelijkere bespeelbaarheid. Er zijn ook een

heleboel professionele gitaristen die deze snaren prefereren. Één daarvan is Tommy Emmanuel, hij zweert bij deze snaren omdat ze hem de sound en de bespeelbaarheid geven die hij zoekt. De Authentic Acoustic Flexible Core snaren zijn enkel beschikbaar in 92/8 phosphor bronze.

Lees hier alles over de martin Authentic Acoustic serie >>

Eric Clapton Signature Strings

De Eric Clapton Signature Strings zijn waarschijnlijk de meest populaire uit het hele Martin assortiment. Eric Clapton gebruikt zelf uitsluitend deze snaren op zijn akoestische gitaren. Deze Eric Clapton Signature snaren vertrekken als basis vanuit de Authentic Acoustic SP snaren, de kerndraad en wikkeldraad is net dezelfde én ze krijgen ook een klein laagje tin over zich heen zodat ze vuil en vocht afstoten. De Clapton snaren zijn beschikbaar in de 2 verschillende diktes die ook Eric Clapton zelf gebruikt. Deze Eric Clapton Signature Strings zijn enkel beschikbaar in 92/8 phosphor bronze.

Retro Monel

Monel snaren worden gemaakt van een mix van nikkel en koper die zorgen voor een zeer warme en natuurlijke klank. Aangezien nikkel en koper van nature uit vuil- en waterafstotend zijn gaan deze snaren ook een heel stuk langer mee dan andere types snaren. Retro Monel snaren laten je de ware klank van je akoestische gitaar horen en klinken daarenboven super wanneer de gitaar versterkt wordt. Een bekende gebruiker van deze snaren is Tony Rice die ook zijn eigen signature snarenset heeft in deze Monel snaren.

 

Titanium Core

De Titanium Core snaren zijn iets wat je enkel bij Martin zal vinden. Deze hebben, in tegenstelling tot een zeshoekige kerndraad bij andere snaren, een ronde kerndraad uit titanium. De wikkeldraad is van pure nikkel en de niet omwonden snaren zijn van roestvrij staal dat cryogeen behandeld werd. Deze snaren zijn flexibeler dan andere types snaren en behouden veel beter hun stemvastheid dankzij de titanium kerndraad. Door het gebruik van titanium en nikkel zijn deze snaren van nature uit sterk vuil- en waterafstotend.

Bekijk alle Martin akoestische gitaarsnaren hier >>

WELKE SNAREN ZIJN DE PERFECTE SNAREN VOOR MIJ?

Meteen de perfecte snaren aanduiden is bijna onmogelijk. Alles hangt af van de muziek die je speelt, de gitaar waarop je de snaren wil gaan gebruiken, ben je een beginnende gitarist of speel je al lange tijd gitaar, etc. Er zijn veel variabelen die bepalen welke type snaren in aanmerking komen voor jou. Snaren zijn iets heel persoonlijks en dankzij deze koopgids hopen we dat je je een goed beeld kan vormen van welke snaren het beste bij jou kunnen passen. De beste manier om te kijken welke snaren het best bij jou passen is om een aantal verschillende sets te kopen zodat je deze met elkaar kan vergelijken. Leg de verschillende sets is een tijdspanne van 1 à 2 weken op je gitaar zodat je zelf het verschil kan horen en ervaren.

Er zijn een aantal standaardprincipes die wel wat helpen:

  • Heb je graag een klank waarvan de middentonen afgezwakt worden en de hoge en lage tonen beter in de verf worden gezet? Dan zijn 80/20 bronze snaren het best passende snaren. Ook leverbaar met een langere levensduur als je kiest voor de Treated Lifespan 2.0 snaren.
  • Heb je graag een iets donkere en warme klank met uitgesproken middentonen? Dan zijn de 92/8 phosphor bronze de ideale snaren voor jou, eventueel met een langere levensduur als je kiest voor de Treated Lifespan 2.0 snaren of met een makkelijkere bespeelbaarheid als je kiest voor de Flexible Core snaren.
  • Zoek je een zeer warme, natuurlijke klank en wil je de echte sound van je gitaar horen? Dan ben je waarschijnlijk het beste af met Retro Monel snaren.
  • Ben je op zoek naar een iets helderdere klank met een warm en rijk midden- en laagbereik? Dan kan je best kiezen voor de Titanium Core snaren, ze blijven perfect op stemming en gaan super lang mee.
Share this Story

Related Posts