Blacksmith gitaar- en bassnaren

Onderhoud je gitaar in drie eenvoudige stappen!

Onderhoud je gitaar in drie eenvoudige stappen!

Regelmatig onderhoud van je gitaar of basgitaar is nodig als je wilt dat hij er goed uit ziet en goed blijft spelen. Hoe maak je je gitaar nou goed schoon? Je doet dit gemakkelijk in drie stappen: het fretboard reinigen, de topkam smeren en de body van je gitaar schoonmaken en beschermen tegen vocht en vuil. In dit artikel geven we je een korte demonstratie van de onderhoudsmiddelen die je helpen om je gitaar in topconditie te houden.

Het fretboard van een gitaar schoonmaken

Reinig en onderhoud het fretboard van je gitaar

Een vuil en uitgedroogd fretboard kan lijden tot een dode klank van je gitaar. Om dit op te lossen gebruik je Dunlop 01 Cleaner & Prep >> en Dunlop Fingerboard 02 Deep Conditioner olie >>. Voordat je begint verwijder je de snaren van je gitaar of basgitaar. Zorg vooraf dat je een vervangende set hebt zodat je gelijk weer kunt spelen als je klaar bent. Bekijk hier gitaarsnaren >> of bassnaren >>. Spray de Dunlop Cleaner & Prep op een schone microvezel poetsdoek, zoals de Dunlop 5400 katoenen poetsdoek >>. Wrijf de doek over het fretboard en verwijder alle vuil van het fretboard. Laat het fretboard hierna even drogen.

Dunlop 01 Cleaner&Prep en Dunlop 02 Deep Conditioner

Breng vervolgens wat Dunlop 02 Deep Conditioner >> aan op een andere schone poetsdoek en breng het aan op het fretboard van je gitaar. Veeg overtollige conditioner weg met de doek en laat het fretboard drogen. De Deep Conditioner herstelt de natuurlijke schoonheid van het fretboard. Volg de instructies op de flesjes. Herhaal deze stappen eens per maand om je gitaar in conditie te houden.

De frets van een gitaar polijsten

Polijst de frets en smeer de topkam

Gepolijste frets en een goed gesmeerde topkam zijn belangrijk voor je gitaar om prettig te spelen. Gebruik bij deze stap Dunlop Superlube Gel >> en de Dunlop Fret collar Kit >>. Begin met de Fret Collar Kit. Om het vuil van de frets af te halen, plaats je eerst een Fret Collar over de fret. Hierna kun je met de Micro Fret Polishing Cloth >> de frets polijsten om vet en vuil effectief te verwijderen. De natuurlijke glans van het metaal komt nu ook terug op de fret. Herhaal dit eens per maand, samen met het onderhouden van het hout van je fretboard.

De topkam van een gitaar smeren met smeermiddel

Breng nu Dunlop Superlube aan in de groeven van de topkam. Elke keer dat je je snaren verwisselt is het verstandig een smeermiddel te gebruiken. Je instrument blijft beter in stemming en de snaren breken minder snel.

Maak de body schoon en breng wax aan

Voor deze stap heb je de volgende gitaar onderhoudsmiddelen nodig: Dunlop Polish & Cleaner >>, Bodygloss Carnauba Wax >> en een zachte microvezel poetsdoek >>. Maak eerst je gitaar schoon met de Polish & Cleaner. Breng een kleine hoeveelheid aan op de doek en ga alle oppervlakken af. Gebruik vervolgens de Bodygloss om een vocht afstotende en vlekbestendige laag aan te brengen. Volg de instructies op de flesjes. Doe dit om de paar weken om je gitaar in topconditie te houden.

De body van een gitaar schoonmaken

Share this Story

Related Posts