Blacksmith gitaar- en bassnaren

Spelen met een capo: een onmisbaar hulpmiddel voor iedere gitarist!

Spelen met een capo: een onmisbaar hulpmiddel voor iedere gitarist!

Een capo (ook wel capodaster of capodastro genoemd) is een handige klem waarmee je in verschillende toonsoorten kunt spelen zonder daarvoor nieuwe grepen te hoeven leren. Door als het ware de toets en de snaren van je gitaar te verkorten. Door de snaren vast te klemmen op een bepaald punt verplaats je in feite de topkam van je gitaar. Er zijn veel verschillende soorten capodastro’s. De meeste worden door middel van een  veer of elastiek vastgezet om de snaren in te drukken.

Een capo gebruiken

Een gitaarcapo is een klem die je gemakkelijk op de toets van je gitaar zet. Als je een capo bijvoorbeeld op  het derde fret zet, kun je daar gewone open akkoorden spelen maar ze klinken drie frets hoger. Dit brengt compleet andere toonsoorten binnen je bereik. Dit kan nuttig zijn als je samenspeelt met een zanger of zangeres. Je kunt je normale grepen blijven spelen en zonder extra moeite het stembereik aanpassen naar de zanger of zangeres.

G7th capodastro, spelen met een capodastro

Afbeelding: G7h.com, staalsnarige akoestische gitaar met capo

Welk model heb ik nodig om te spelen met een capo?

Bij het kiezen van een capo moet je weten of je gitaar een vlak of gebogen fretboard heeft. Voor beide types is een andere soort capo nodig. Het gebruik van de verkeerde capo leidt tot gonzende of gedempte snaren.

Speel je elektrische gitaar of akoestische (staalsnarige) gitaar? Dan heb je een capo nodig die licht gebogen is. Dan sluit de capo goed aan op de snaren. Als je klassieke gitaar speelt (ook wel spaanse gitaar genoemd, deze heeft 3 nylon snaren en 3 zilveren snaren), dan gebruik je een vlakke capo. Bekijk hier capo’s voor elektrische gitaar, capo’s voor akoestische gitaar en capo’s voor klassieke gitaar. Wanneer je banjo, ukulele of mandoline speelt zijn daar speciale capo’s voor ontwikkeld.

Voorbeeld

De linker capo is geschikt voor klassieke gitaren, hij is namelijk vlak. De zilveren capo, rechts is geschikt voor elektrische gitaren en akoestische gitaren. Als je een capo kiest die je bevestigt met een spanbandje moet je natuurlijk ook kijken of hij vlak of gebogen is..

Dunlop 88B Capo voor Klassieke GitaarDunlop 87N Capodastro voor Elektrische Gitaar

Dunlop 88B klassieke capo >>                                          Dunlop 87N elektrische capo >>

Capo’s met speciale features

Sommige capo’s zijn voorzien van stelschroef waarmee je de spanning zeer nauwkeurig in kan stellen. Zo weet je zeker dat de capo de snaren goed klemt. Deze zijn wel wat duurder dan modellen met enkel een veer of spanbandje, maar zijn vaak ook gemaakt met luxere materialen. De meeste capo’s met klem kun je met één hand plaatsen en weer losmaken. Een capodastro is een essentiële tool voor iedere gitarst!

Partial capo’s

Wanneer je slechts een deel van de snaren wilt klemmen is een partial capo een oplossing. Met een partial capo kun je ook een dropped stemming effect creëren.  Spelen met een partial capodastro kan in het begin wat apart aanvoelen.

 

G7th Newport Partial 3-Snarige Capodastro voor Akoestische / Elektrische Gitaar G7th Newport Partial 5-Snarige Capodastro voor Akoestische / Elektrische Gitaar

G7th Newport capo voor 3 snaren >>                          G7th Newport capo voor 5 snaren >>

Share this Story

Related Posts