Blacksmith gitaar- en bassnaren

Hoe bespan je een 12-snarige gitaar op de juiste manier?

Hoe bespan je een 12-snarige gitaar op de juiste manier?

12-Snarige gitaren zijn lastiger te bespelen dan een 6-snarige gitaar maar ze hebben zo’n lekker volle klank dat iedere akoestische gitarist er eigenlijk één zou moeten hebben!

Hoe bespan je een 12-snarige gitaar?

De grote vraag voor nieuwe 12-snarige gitaristen is bijna altijd dezelfde: moeten de octaaf-snaren voor- of achter de standaard snaren? Dit is iets dat alleen geldt voor de lage E, A, D en (soms) omwonden G-snaar. De hoge B- en E- snaar worden in een set snaren voor 12-snarige gitaar altijd als twee dezelfde snaren geleverd.

Zo zet je de snaren erop

Als je de snaren van de gitaar vervangt plaats je altijd de octaaf-snaar voor de gewone snaar. De twaalfde snaar is dus altijd een hoge octaafsnaar van de omwonden snaar waar hij bij hoort. De lage e-snaar bevindt zich dus in de 11e positie. Zo werk je dus verder door naar de hoge snaren.

Waarom zijn de snaren zo geplaatst?

De reden waarom de snaren op deze manier worden geplaatst is dat, als je ze met je vinger of een plectrum bespeelt, je er altijd zeker van bent dat je ze per paar raakt als je er overheen gaat. Als de dikkere snaar steeds eerst geplaatst zou zijn zul je met de vinger of plectrum steeds, of in ieder geval heel vaak, de octaaf snaar missen. Daar zit de dikkere snaar voor in de weg, en ben je het hele effect van de 12-snarige akoestische klank kwijt.

Vind je het lastig om op gehoor te stemmen?

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen om je te helpen stemmen. je kunt een stemvork gebruiken om op gehoor alle snaren in de juiste hoogte te stemmen. Het handigste is wel een stemapparaat. Die klem je op de kop van de gitaar en geeft duidelijk aan welke snaar je aan het stemmen bent en of hij te hoog of te laag staat.

Share this Story

Related Posts