Blacksmith gitaar- en bassnaren

Ben je met je basinstallatie in fase met het PA?

Ben je met je basinstallatie in fase met het PA?

Als je veel op podia speelt is het belangrijk om van tevoren te checken of je basinstallatie in fase is met het PA. Als je uit fase bent zullen je basspeakers en de PA-speakers elkaar opheffen en zul je jezelf niet goed horen. Je zult je versterker waarschijnlijk harder en harder zetten zonder dat het effect heeft.

Zo werkt fase.


Twee verschillende speakers, in dit geval je basspeaker en degene in de geluidsinstallatie moeten allebei dezelfde kant op bewegen om dezelfde klank weer te geven. Dus allebei naar voren of allebei naar achteren op hetzelfde moment. eenvoudig gezegd, een luidspreker geeft geluid omdat hij lucht verplaatst op het moment dat hij beweegt.

Fase ontstaat wanneer op een moment de ene luidspreker lucht verplaatst door een zuigende beweging te maken en de andere luidspreker door een duwende beweging te maken. Als je beide luidsprekers los van elkaar beluistert zal er niets aan de hand zijn. Maar wanneer het geluid van beide luidsprekers je trommelvlies bereikt zullen ze elkaar opheffen omdat je trommelvlies twee tegengestelde bewegingen moet maken, van het zelfde geluid, op hetzelfde moment.

Als dit op het podium gebeurt is het eerste dat je doet je versterker harder zetten, want je hoort jezelf niet. De rest van de band zal een enorme geluidstoename ervaren van jou als bassiste terwijl je zelf niet hoort dat je harder staat te spelen.

Hoe kun je checken of je in fase staat?

Draai het volume van je basversterker lager en vraag de geluidsman het volume van het PA op te draaien. Speel vervolgens een lage open snaar en draai geleidelijk het volume van je basversterker open.Als je ervaart dat je podiumgeluid harder wordt sta je ‘in fase’ met het PA. Als het geluid juist zachter wordt sta je ‘uit fase’ met het PA.

Hoe los je het op?

De manier om het op te lossen is de plus en de min van de speaker kabel van je top naar de luidspreker om te draaien. Soms heeft de mixer op jouw kanaal een ‘fase schakelaar’ per kanaal en kan hij het met een eenvoudige druk op de knop oplossen. Op dat moment ben je met je geluid ‘in fase’. Maar dat is niet altijd het geval.

Veel versterkers en luidsprekers hebben bananen-pluggen aan een kant van de speaker kabel waardoor je eenvoudig de polariteit van de kabel kunt oplossen. Als je een combo versterker hebt is het vaak wat lastiger. Dan heeft de speaker een vast verbinding en zit er een jack plug in de achterkant van de versterker top. Het beste kun je van tevoren een korte kabel maken met een male 6.3mm jack plug en een female 6.3mm jack plug waarin je de polen omgekeerd aansluit. Zodra het probleem zich voordoet kun je snel deze kabel tussen je top en de speaker plaatsen en is het probleem opgelost!

Share this Story

Related Posts