Blacksmith gitaar- en bassnaren

Alternatieve tunings die iedere gitarist eens moet proberen!

Alternatieve tunings die iedere gitarist eens moet proberen!

Wilt u uw gitaarspel opfrissen en eens wat anders proberen? Dan kan het zijn dat alternatieve tunings juist hetgeen is what the doctor ordered!. Hier zijn 5 eenvoudige, maar toch alternatieve stemmingen om eens uit te proberen!

Het is op zich al leuk om eens andere stemmingen te gebruiken, niet alleen omdat ze cool klinken maar het helpt ook voor het creëren van verschillende akkoorden en songstructuren, wat op zijn beurt weer leidt tot nieuwe ideeën.
Hier zijn een paar eenvoudige voorbeelden van alternatieve tuningen en drop tuning om mee te beginnen:

Drop D

Tuning: DADGBE
De makkelijkste manier en het meest gebruikte is om je lage E-snaar te laten zakken (als je in de standaard stemming EADGBE zit) naar D. Als je de 3e snaar aanslaat (D) dan kun je de E-snaar een octaaf omlaag draaien tot deze gelijk klinken.
Deze stemming klinkt geweldig met distortion, voor het spelen van heavy rock en metal akkoorden gericht op de drie lage snaren (DAD)
Je kunt nu bv als je een D-akkoord aanslaat de bovenste E snaar die nu ook in D staat vol mee laten klinken ipv af te dempen, dan krijg je echt een zéér vet akkoord met een volle zware sound!

DADGAD

Tuning : DADGAD
Deze stemming levert een zeer open en heldere sound. Het klinkt vooral goed op akoestische gitaren, vooral op Jumbo modellen en al helemaal als je deze stemming op een 12-snarige gitaar hebt dan klinkt dit echt enorm! Zelfs als je niet weet hoe akkoorden te vinden heb je binnen een paar minuten van experimenteren zeker een aantal leuke dingen gevonden.
Wat hetgeen nog mooier maakt is wanneer je er een choruspedaal bij gebruikt om deze stemming wat dromeriger te maken en ook wat vertragingen in de DADGAD stemming te krijgen.

OPEN E

Tuning: EBEG#BE
Dit is in principe een open D akoord maar dan in E. De meest bekende melodie die in open E gespeeld wordt is de klassieker van de Rolling Stones ‘Gimme Shelter’ maar ook ZZ Top’s “Just Got Paid” en “Rocky Mountain Way” van Joe Walsh. Ook Duane Allman van de Allman Brothers speelde veel van zijn werk in open E,en daar is het ook een geweldige tuning voor om deze vooral met de slide te gebruiken. Zo krijg je dat heerlijke geluid allá Johnny Winter wat vooral goed klinkt op de oude Fender en Gibson buizenversterkers.

OPEN G

Tuning: DGDGBD
Als je in deze stemming alle snaren los aanslaat krijg je een open G akkoord. Dit wordt ook weer veelvuldig gebruikt door de Rolling Stones,Keith Richards speelt vaak in Open G. Dus als je gek bent van de Stones dan is deze stemming jouw ding want dan klinkt je ook echt zo, maar het blijft natuurlijk erg cool om te experimenteren met deze stemming.

Capo

Een andere manier om een alternatieve tunings te maken is om een partial capo te gebruiken. Er zijn natuurlijk veel verschillende capodasters te verkrijgen, en als je nu bv in plaats van alle zes de snaren met een capo gebruikt kun je ook eens proberen om maar een paar snaren af te klemmen. De ‘Spider capo’ kun je bv op en neer hefbomen en afzonderlijke snaren laten beklemmen. Anderen capo’s zoals de Kyser of Drop E Capo klemmen 5 snaren af op de lage of hoge tonen kant, waardoor zowel de hoge of lage snaar open blijft. Er zijn anderen die slechts 3 snaren tegelijk afklemmen enzovoort. Met behulp van een van deze capo’s heb je een geweldige manier om het gevoel van een open tuning te krijgen terwijl je gitaar in de standaard stemming van EADGBE staat.

cp_768_Guild_12_string_DADGAD

Conclusie

Met deze alternatieve tunings stemmingen is het natuurlijk leuk om ze te benaderen met een open geest dus niet ze te bespelen met bestaande akkoorden die je al jaren weet en kent. Zo ontdek je vele andere goed klinkende partijen en laten deze je hersenen weer eens trainen en te bereiken voor wat juist klinkt, in plaats van wat je brein al lang weet omdat het standaard stemmingen zijn. Dit is nou juist wat gitaarspelen zo leuk maakt want er zijn geen regels, ik zou zeggen ga ervoor!!

Kijk hier voor de juiste snaren die je nodig hebt wanneer je alternatieve tunings gaat gebruiken.

Share this Story

Related Posts