Blacksmith gitaar- en bassnaren

Snaren vervangen van je klassieke gitaar

Snaren vervangen van je klassieke gitaar

Zo vervang je de snaren van een klassieke gitaar

Het is eigenlijk is het een héél simpel verhaal, zodra je snaren niet meer goed klinken en voelen zijn ze aan vervanging toe. De klank van een nieuwe klassieke snarenset snaren kan zeker snel verdwijnen als er regelmatig of zelfs veel en vaak op gespeeld wordt. Je kunt het op een gegeven moment ook zien en voelen, snaren worden erg vuil, stroef en spelen simpelweg niet meer lekker. Zeker wanneer je een optreden hebt en op het podium staat gaat het nog sneller omdat er dan veel meer transpiratievocht bij komt kijken door de verlichting en natuurlijk door de performance! De vrij agressieve zuren die in ons transpiratievocht zitten vreten in op het materiaal waar de snaren uit bestaan. Zo kan het zijn dat de snaren al vrij snel kunnen gaan roesten en zelfs de frets op de hals aantasten waardoor deze sneller inslijten. Het herstellen hiervan is in ieder geval duurder dan af en toe je set snaren vervangen! Ook het gebruik van een plectrum zorgt ervoor dat je snaren slijten, dit ligt allemaal aan de aanslag die je doet met je plectrum of je hard of zacht aanslaat.

Betere snaren

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vele sets snaren verkrijgbaar die langer meegaan zonder dat je ze constant moet schoonmaken en onderhouden. Dan hebben we het over de snaren die tijdens de productie een flinterdunne coating over de snaren krijgen waardoor deze aanzienlijk langer meegaan en redelijk vrijblijven van corrosie en slijtage door o.a. zweet en huidschilfers die tussen de wikkelingen van de snaren gaan zitten. D’Addario en Elixir zijn bekende merken die hier mee werken. Sinds deze snaren op de markt zijn zweren vele gitaristen en basgitaristen bij deze sets snaren.

images

Nylon snaren voor klassieke gitaar

Hoe vervang je nu eenvoudig je nylon snaren op een klassieke gitaar? Als je de snaren gaat verwijderen is het verstandig niet eerst alle snaren eraf te halen het is raadzaam om de snaren één voor één te vervangen, dit om de spanning op de hals te behouden en om eventueel kromtrekken van de hals te vermijden. Het zal waarschijnlijk niet zo snel voorkomen maar het is beter om er zeker van te zijn dat dit niet kan gebeuren. Bij het op spanning draaien van nieuwe snaren is het altijd verstandig om rustig te op te draaien en de snaren niet boven de normale E stemming te draaien dit om het breken van een snaar te voorkomen.

Zodra de nieuwe snaren op de gitaar zitten zal de gitaar regelmatig gestemd moeten worden, dit komt door dat er nog ”rek”in de nieuwe snaren zit. Je kunt deze af en toe voorzichtig één voor één vanaf het klankgat omhoog trekken om de rek er wat uit te krijgen. Klassieke Nylon snaren zijn aan het uiteinde niet van een bolletje voorzien zoals bij snaren voor elektrische of akoestische gitaar, ze moeten dus door de brug gehaald worden en met een knoop vastgemaakt worden. Bij bassnaren is het vaak een nylon lus, deze lus moet altijd aan de brug bevestigd worden. Dit komt omdat bassnaren natuurlijk veel dikker en erg stug zijn. Na het knopen van de Nylon snaar is het raadzaam deze kort te houden of wanneer er lange uiteinden aanzitten deze af te knippen, het kan zijn dat deze gaan resoneren als ze over het bovenblad lopen.

459506522_f1185083a2

De Nylon snaren die door de mechanieken aan de kop, headstock gaan moeten goed vast zitten zodat deze niet kunnen gaan slippen als deze op spanning wordt gedraaid. Deze moeten normaal gesproken nadat de snaar er doorheen is gestoken van boven naar beneden nog een keer omhoog getrokken worden en dan nogmaals onder de snaar doorgehaald worden zodat de snaar zichzelf vastklemt.

Mocht u dit erg lastig vinden om de snaren te knopen zijn er ook Folk Nylon sets van D’Addario die een baleinde hebben die u simpelweg door de brug steekt tot de baleinde de brug raakt en vastzit.

kwakkel-kop

 

In dit filmpje kunt u goed zien hoe u de Nylon snaren moet vervangen:

 

Share this Story

Related Posts